Fakárosító gombák

 

Reveskorhadás

Okozói cellulózbontó gombák. A fa rostjaival páhuzamosan és ezekre merőlegesen is számtalan repedés keletkezik. A fa szilárdsága csökken, idővel teljesen megszűnik, végül ujjal szétmorzsolható anyaggá válik. Színe sötétedik, rozsdabarna majd feketésbarna lesz. Minden olyan esetben, amikor gombafonalat vagy termőtestet nem találunk, így jellemezzük a károsítást.

Lemezes fenyőgomba  (Lenzites abietina)

 A tapló húsa lemezes, szerkezete megegyezik a lemezekével. A lemezek sokszor nem szabályosak és helyenként egymással összekapcsoltak, lemezdarabokból állnak. Vörös revesedést okoz.

Könnyező házigomba  (Merulius lacrymans)

Termőteste vastag, 25-50 cm nagyra is megnő, lepényszerűen elterülő. A húsa fehér, laza, később tömött, bőrszerű. Fejlett mycéliumkötegei vannak, ezekben elkülönült rosthifák és edényhifák találhatók. Ezekkel a kötegekkel a gomba erőteljesen terjed, még a falak kisebb üregein is keresztülnő. A gomba főként beépített fenyőanyagon károsít, de egyes lombfák fáját is megtámadja. Vörös revesedést okoz. A gomba kedvező feltételek között (nedvesség, párás, meleg levegő) igen gyorsan kifejleszti gazdag bolyhos mycéliumkötegeit, amelyek erős korhasztó tulajdonságokkal rendelkeznek, így igen nagy károkat okoz. Rendkívül nehéz kiirtani arról a helyről, ahol megtelepedett.